Yumurta Alerjisi Neden Olur

Çocuklarda en sık görülen IgE aracılı gıda alerjileri arasında yumurta alerjileri yer alır. Yumurtaya alerjisi olan çocuklar tipik olarak yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten sonra dakikalar ile saatler içinde semptomlar gösterirler. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve nefes almada zorluk, mide bulantısı, kurdeşen ve daha nadiren, anafilaksi, hayatı tehdit eden bir alerjik tepki içerebilir. Yumurta alerjileri, vücut yumurta beyazı ve / veya yumurta sarısındaki proteinleri zararlı bir şey olarak yanlış anladığında ortaya çıkar. Vücut, öksürük, hırıltılı solunum ve kurdeşen gibi semptomlara neden olan bir kimyasal olan histamin salgılayarak kendini savunur. Alerjiler bebeklik döneminde oluşabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de oluşabilir. Yumurtanın alerji yapan kısmı, beyazı ya da sarısı da olabilir. Genel olarak yumurta beyazına alerji daha yaygındır ancak yumurta sarısı da alerjiye neden olabilir. 

Yumurta Alerjisinin Belirtileri 

Yumurta alerjisinin belirtileri genel olarak yumurta yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi varsa, vücudun çeşitli bölgelerinde bazı belirtileri meydana gelebilir. Bu belirtiler şunlardır:

Deri: Kurdeşen (kaşınabilen kırmızı, lekeli cilt) ve hafif ila şiddetli şişlik içerebilir.

Akciğerler: Nefes almada zorluk, nefes darlığı, öksürük veya hırıltı.

Gözler: Kaşıntı, yırtılma veya kızarıklık.

Boğaz: Sıkışma, nefes almada veya solumada zorluk.

Mide: Tekrarlayan kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve kramp veya ishal.

Burun: Tıkanıklık, bol berrak akıntı, hapşırma veya kaşıntı.

Nörolojik: Davranış veya ruh halinde değişiklik, baş dönmesi.

Kan Basıncında Düşüş: Bu, şiddetli bir alerjik reaksiyonun en tehlikeli belirtisidir.

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut sağlık durumuna uygun olarak bazı testler yapabilir. 

Cilt testi

Alerji cilt testinde, çok az miktarda gıda alerjeni cilde, tipik olarak, çocuğunuzun ön koluna hafif bir iğne batması yoluyla verilir. Kovan benzeri bir yumru görünümü, yumurta alerjisine işaret edebilir.

Kan testi

Alerjene özgü IgE kan testlerinde, çocuğunuzun kanı küçük bir miktar alınır ve bir alerjene maruz kalmaya yanıt olarak çocuğun üretmiş olabileceği antikorlar için test edilir.

Besin yükleme testi

Bir besin yükleme testi, herhangi bir reaksiyonu izlemek için kontrollü, yüksek düzeyde denetlenen bir klinik ortamda çocuğunuza artan miktarda yumurta vermeyi içerir.

Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta tedavisinde en etkili adım yumurta ve yumurta içeren gıda ürünlerinden kaçınmaktır. Çocuğunuzun diyetinden yumurta yemeklerini çıkarmak nispeten basit gibi görünse de yumurta, unlu mamuller, salata sosu, dondurma ve köfte gibi birçok gıdada gizli bir bileşendir. Yumurta ikameleri bile potansiyel olarak yumurta proteini içerebilir. Bu sebeple etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Bir beslenme uzmanı ile birlikte ilerlemeniz yararlı olacaktır. Beslenme uzmanınız, sizin ve çocuğunuzun yumurta proteinini belirlemesine ve bunlardan kaçınmasına yardımcı olmak için yiyecek etiketlerini nasıl okuyacağınız konusunda size ayrıntılı bilgi verebilir. Ne kadar dikkatli olursanız olun, çocuğunuzun yanlışlıkla yumurta yediği ve tepki verdiği zamanlar olabilir. Bu olduğunda, semptomları antihistaminikler veya adrenalin oto enjektörü ile tedavi edebilirsiniz. Alerjik reaksiyona birden fazla vücut sistemi dahilse, örneğin cilt ve akciğerler, reaksiyon şiddetliyse adrenalin oto enjektörü kullanılması önerilir. Bu enjektörün kullanım detayları ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.  Çocuğunuzun tepkisi hafifse antihistaminik ilaç kullanabilirsiniz. Çocuk alerji uzmanınız, kullanılması gereken ilacı size söyleyecektir.  

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir